Tervehdys!

Tänään ajattelin ylpeänä esitellä omaa takapihan Eedenin puutarhaani, eli toisin sanoen istutuslaatikossa kasvavia yrttejä! Oma, pienimuotoinen viljely kiinnostaa minua - siis nimenomaan hyötykasvien. Kun tilaa (ja taitoa...) on rajallisesti, pienestä istutuslaatikosta ja yrteistä on helppo aloittaa. :)

Tänä vuonna takapihallamme kasvaa siis persiljaa, korianteria, tilliä, oreganoa, basilikaa, sitruunamelissaa ja ruohosipulia. Ruohosipulin viereen kylvin alkukesästä vesikrassia. Tällä hetkellä ruohosipulin vieressä tosiaan kasvaa vähäisesti jotakin, mutta rehellisyyden nimissä minun on myönnettävä, että minulla ei ole hajuakaan, onko kasvusto vesikrassia - vai pelkkää rikkaruohoa!

Yvitsi.jpg

Rakastan tuoreita yrttejä ruoanlaitossa. Ne antavat erittäin hyvää makua ja mehevöittävät ruokia. Joskus pidin tilliä ihan tylsänä ja ala-arvoisena kasvina, mutta nykyään olen siihen ihan hullaantunut, koska se on uusien perunoiden ja vaikka lohen kanssa vaan niiin hyvää!

Ymelissa.jpg

Sitruunamelissa on myös kiva ja helppo yrtti kasvattaa itse. Itse käytän sitruunamelissaa ruoan lisäksi myös ihan vaan koristeena jälkiruoka-annoksissa. Eniten sitruunamelissaa (tai minttua, jos sattuu pitämään siitä enemmän) kuitenkin menee meidän luottodrinkkiin, eli tummasta rommista tehtyyn rommikolaan!

Ybasilika.jpg

Oregano ja basilika ovat myös ihania yrttejä. Maistuvat tosi hyviltä ihan sellaisenaan vaikka pizzan tai salaatin päällä. Omaa oreganoa on helppo säilöä talven varalle kuivaamalla. Basilikasadon yleensä säilön jääpalakuutioina pakastimen puolella. Basilikajääpalat ovat helppoja, sillä niitä voi ihan sinänsä nakkailla esim. pastakastikkeisiin ja sosekeittoihin.

Ihanaa kesän- ja yrtintuoksuista päivää!

Terveisin,
Nella